Bioteknologi
Bliv klædt på til at arbejde professionelt med fermentering og oprensning.
Om Faget
Bioteknologi er manipulation af mikroorganismer til blandt andet at udføre praktiske opgaver i den industrielle produktion og for eksempel forsyne os med en lang række nyttige produkter som ost, øl, brød og vin.
I faget ‘Bioteknologi’ opnår du en grundlæggende forståelse for, hvordan man fermenterer og oprenser produkter. Du får indgående kendskab til mikroorganismers opbygning, ernæring, forbrænding og vækst og bliver fortrolig med principperne for udviklingen af genmodificerede organismer.
• Cellers vækst og metabolisme
• Produktionsorganismer.
• Proteiners og enzymers karakteristika
– Proteiners strukturer og egenskaber
– Enzymers struktur og funktion
• Genmodificerede organismer
– DNA – opbygning og funktion, gennemgås i et omfang, så den studerende kan forstå principperne for udvikling af genmodificerede organismer i hovedtræk.
– DNA kloningsteknik
– Mutagenese
– Fordele og ulemper i forbindelse med anvendelsen af GMO til industriel produktion
• Fermentering
– Upstream processer
– Forskellige fermenteringsmetoder
– Bioreaktorers opbygning
– Principper for styring af fermentoren
– Klargøring af fermentor til forsøg i laboratoriemålestok
• Oprensning
– Metoder til isolering og oprensning af et fermenteringsprodukt.
– Vurdering af oprensningsgrad
– Karakterisering af et oprenset produkt.
• Projektarbejde
Lignende fagmoduler
Analytisk kemi
Få styr på metoder og teknikker i det kemiske laboratorium.
Læs mere om fagmoduletForsøgs- og projektstyring
Bliv skarp til at planlægge og gennemføre projekter og forsøg.
Læs mere om fagmoduletMåleteknik
Bliv skarp til at udføre præcise målinger og vurdere måleusikkerheden.
Læs mere om fagmoduletProces og metode
Lær, hvordan du høster ny viden, fortolker data og skriver tekniske rapporter.
Læs mere om fagmodulet